La Brea

LOS ANGELES, CA, USA, 2014

Located just south of the heart of Hollywood, the flagship store for the world-renowned fashion designer features an all-white exterior and modern design. The store boasts concrete flooring, high ceilings, a fog-emitting wall, and a fluid tank releasing slow-motion bubbles.

The one-story commercial structure was originally constructed circa 1926, and was seismically retrofit in the mid-1980s as part of the City of Los Angeles Division 88 mandatory upgrade of unreinforced masonry structures. The architectural goal was to maintain the open layout of the existing structure while providing a large clerestory window on the north side of the structure among other architectural features. In order to reduce seismic hazard, existing unreinforced masonry walls were strategically removed and replaced with new reliable lateral force resisting elements. In order to create the new clerestory window, and to provide seismic support for the remaining URM walls, new steel framing was added allowing the existing wooden bowstring trusses to be independently supported without the URM walls.

  • KEY FEATURES
  • Structural optimization
  • Long-span light-weight steel tube trusses
  • Form-finding for membrane structures
  • Intensely collaborative design approach involved countless iterations between computation, physical modeling and digital modeling.
  • Client | Rick Owen
  • Location | Los Angeles, CA, USA
  • Architects | Chris Benfield
  • Duration | Completed 2015
  • Size | 5,200 SF

A full seismic retrofit of the unreinforced masonry building was accomplished within a budget the client could afford.

A reroofing was performed on the structure prompting the strengthening of the existing wooden bowstring trusses by adding new tension rods at the bottom chord to provide consistent and reliable support of additional rooftop loads.

The store boasts concrete flooring, high ceilings, a fog-emitting wall, and a fluid tank releasing slow-motion bubbles.

  • Client | Rick Owen
  • Location | Los Angeles, CA, USA
  • Architects | Chris Benfield
  • Duration | Completed 2015
  • Size | 5,200 SF