League of Shadows

LOS ANGELES, CA, USA, 2014

Designed with the intent to avoid the sense of temporary pavilion, similar to how Olympic venues can suffer immediate obsolescence after purposes have been met, P-A-T-T-E-R-N-S Inc. set out to create a new icon that would attract the staging of public events from the surrounding community.

The vertical presence of League of Shadows is not only the counterpoint to schools quarter- mile long horizontal bar building, but also informed by shadow studies to produce shade from sun during early and late afternoons. The relatively light weight steel frame of the cantilevered structure was designed to redistribute lateral loading among frame members as a way to maintain minimal foundation requirements.

  • KEY FEATURES
  • Dynamic Simulation Methods for Optimization
  • Form finding for membrane
  • Unique "woven" structure membrane
  • Custom irregular steel connections optimized for fabrication
  • SERVICES
  • Structural Engineering
  • Client | Southern California Institute of Architecture
  • Location | Los Angeles, CA
  • Architects | Patterns
  • Staff Leads | Matthew Menlnyk
  • Duration | Completed 2013

What appear to be three independent structures interlock to form an arch-like span over the stage. The delicate steel frame-work doubles as a facade system for the tensioned fabric skin to attach to.

The other objective was to establish a formal signifier for SCI-Arc, a beacon that asserts the presence of the school in downtown Los Angeles. In essence, it becomes the school's marque and communicator to the outside, conveying announcements and news to the public. The vertical presence of League is the counterpoint to the school's quarter-mile-long horizontal bar building.

The project’s verticality was also informed by shadow studies. The goal being to produce comfort zones sheltered from the sun during the early and late afternoons. The shape acts as an enfolding envelope for the graduation ceremony and, like an amphitheater or concert hall, focuses views in what would otherwise be an open parking lot. The seating arrangement follows the outline of the shadow path. A maximum of 1000 patrons can be seated in the comfort of shadow.

As Spina notes, “The intent of the project is to assert a certain ambiguity in its formal reading. It has a simple outline from far away but a more complex, radiating surface texture at close range.”

The vertical presence is informed by shadow studies to produce shade from the sun during early and late afternoons.

The other objective was to establish a formal signifier for SCI-Arc, a beacon that asserts the presence of the school in downtown Los Angeles. In essence, it becomes the school's marque and communicator to the outside, conveying announcements and news to the public. The vertical presence of League is the counterpoint to the school's quarter-mile-long horizontal bar building.

  • Client | Southern California Institute of Architecture
  • Location | Los Angeles, CA
  • Architects | Patterns
  • Staff Leads | Matthew Menlnyk
  • Duration | Completed 2013