Ruins Studio

LONDON, UK, 2015

Ruins studio is a project developed on existing ruins in Dumfries, Scotland. The three layers of ruin, envelope, and tube were first conceived as laminated together. The outer shell is like a contemporary rubber clad barn, the inside reveals a freeform tube that houses the more public programs, and in some areas the tube ‘delaminates’ from the envelope to create rooms that are used for the more private functions of bedrooms, bathrooms and storage.

This project has a unique relation between structural design, geometry, and fabrication. Due to the freeform nature of the tube, they all have to work closely together. The structural system is a hybrid between a timber frame that outlines the geometry. This is then framed by yasmenite polystyrene-coated freeform doubly-curved infill blocks. In this way the sutural system and cladding of the internal tube is one. London based contractor MDM first re-built the outer tube, and based on the CNC milled structural timber frame, they created the full geometry in London before transporting it to Dumfries. A series of facade and construction systems have also been explored as the form drives aspects of structural design, construction and cladding as one united design.

PRESS
www.lilyjencksstudio.com

  • Client | Private House
  • Location | Dumfries, Scotland, UK
  • Architect | Lily Jencks
    Nathanael Dorent
  • Tube Fabricator | MDM Props Outer Shell
  • External frame Engineer | Smiths Gore
  • Staff Leads | Manja Van De Worp, London
    Matthew Melnyk, Los Angeles
  • Role | Structural Design of the Inner Tube

Tube funnels out towards the light.

“We have ‘preserved’ the ruin walls, and reinstituted the pitched roof that would have been there originally, providing an external coherence. But the matte black rubber exterior and soft curves of the interior provide a more counterpoint preservation, accentuating this palimpsest nature of occupation on the site, and pleasures of living within history.

The existing ruined walls, and views from the site, dictate locations for large windows and door openings. At the windows and doors the tube funnels out towards the light, creating a ‘poched’ space within the thickness of the tube wall, and between the envelope and the tube, that can be used for furniture and storage.”

  • Client | Private House
  • Location | Dumfries, Scotland, UK
  • Architect | Lily Jencks
    Nathanael Dorent
  • Tube Fabricator | MDM Props Outer Shell
  • Engineer | Smiths Gore
  • Staff Leads | Manja Van De Worp
    Matthew Melnyk
  • Role | Structural Design of the Inner Tube